Pups het eerste jaar.

Als het puppy net geboren is , is het volledig afhankelijk van zijn moeder. De eerste twee weken in zijn leven is de pup nog blind en doof en kan hij niet zelf zijn temperatuur regelen. Zijn voeding krijgt hij binnen door het drinken van moedermelk en zijn leventje bestaat uit slapen en groeien.  Zo rond de 12 a 14 dagen gaan de oogjes open en worden de pups er zich van bewust dat ze niet alleen zijn in de werpkist. Op dit moment gaan ze ook meer geluidjes maken. Vanaf de 3de week moeten de pups gaan wennen aan de alledaagse geluiden en in contact komen met mensen. Als de pups zo'n 3 tot 4 weken oud zijn komen de eerste tandjes door. Als de pups 2 maanden oud zijn gaan ze kennis maken met alles wat ze in hun latere leven kunnen tegenkomen en leren dat het allemaal heel gewoon is. Met 4 a 5 weken mag de pup voor het eerst buiten spelen, zodat hij kennismaakt met de geluiden van buiten en een andere ondergrond dan binnen.  Het melkgebit is nu volledig door en met zijn gebit gaat hij de wereld ontdekken.


Als de pups 3 maanden zijn zitten ze nog volop in de primaire socialisatie fase en moeten verder kennismaken met de dagelijkse dingen. Lange wandelingen kan hij dan nog niet maken omdat dit de botten, banden en spieren behoorlijk kan beschadigen en de normale groei kan belemmeren. De pup kan hierdoor beter meerdere malen per dag naar buiten, waarbij 10 minuten per keer meer dan voldoende is. De pup zit met 4 maanden in de secundaire socialisatiefase. In deze fase overheerst de natuurlijke vluchtneiging. Alles waar de pup eerst onbevangen op af ging, lijkt nu ineens heel eng te zijn. Troost de pup niet, dat versterkt zijn angstig zijn,  maar laat hem  nogmaals op een positieve manier kennismaken met de zaken die hij eng vind, zodat hij leert dat het allemaal heel normaal is . In deze fase is een traumatische ervaring funest omdat de pup alles onthoudt wat hij als niet leuk heeft ervaren. Zo ook het laten kennismaken met andere honden. Vraag altijd eerst of de andere hond vriendelijk is en laat dan pas kennismaken. Met 4 maanden gaat ook het melkgebit wisselen en de pup wil wat meer gaan kluiven, ook op tafel en stoelpoten !  Zorg daarom voor voldoende kluifmateriaal, b.v. mergpijpjes, hoefjes, buffelhuid etc. of kluifspeelgoed, b.v. een "kong"

Met 5 maanden gaat het wisselen van het gebit nog door en mag er langer gewandeld worden, zo'n 20 a 30 minuten is lang zat  De pup zit nog steeds in de zgn. angstfase . Ook de vacht begint te groeien, deze wordt dikker er voller.  Als de pup 6 maanden is komt hij op een leeftijd dat hij wil uitproberen hoe ver hij kan gaan, zonder teruggefloten te worden. Hij begint op grootte te komen en leert zijn krachten kennen, waardoor hij gaat proberen of hij niet onder het gezag van de baas uit kan komen.  Met 7 maanden komt de pup in de puberteit. Alles wat hij heeft geleerd op de puppycursus is hij ogenschijnlijk weer vergeten . Het is aan te raden in deze periode zeer consequent te blijven. Reuen kunnen op deze leeftijd hun poot optillen bij het plassen en een teefje kan voor het eerst loops worden.  Deze loopsheid duurt ongeveer 3 weken. In de 8ste maand is de pup nog steeds aan het puberen en is hij toe aan zijn eerste trimbeurt.  In de 9de maand begint de pup steeds minder pup en een jonge hond te worden.  Met 10 maanden is de pup door zijn puberteit heen, de wandelingen mogen nu ook langer, zo'n 45 minuten lekker met elkaar op stap. De cocker zal niet meer groter worden, hij heeft zijn uiteindelijke grootte bereikt, wel zal de cocker nog wat uitzwaren, een reu wordt nog wat mannelijker, zijn spieren moeten nog volop ontwikkelen. Pas rond de leeftijd van18 maanden is de cocker pas uitgegroeid. Een teefje veranderd vaak na haar eerste loopsheid, ze lijken qua lichaam en gedrag wat meer volwassen, maar haar lichaam is nog volop in ontwikkeling.


In de 11e maand kunnen hormonale veranderingen het gedrag van de hond enorm beinvloeden. Dingen kunnen plotseling weer eng zijn. Teefjes kunnen wat onzeker worden als ze loops zijn en reuen kunnen tijdens de wandeling meer interesse tonen voor teefjes dan voor de baas. Het zijn allemaal fasen, die weer voorbij gaan. Maar blijf vooral consequent Met 12 maanden is de puppy tijd voorbij . De cocker mag nu een uur per keer wandelen en er kunnen meer sportiviteiten met hem worden ondernomen, zoals flyball, behendigheid, doggydance e.d.

Heel veel plezier met Uw pup !


VOEDINGSLIJST
Uw pup is grootgebracht met Champ pupbrok.
De brokjes worden de eerste tijd geweekt tot de pup rustiger gaat eten ( een scheut warm water
½  uur van te voren er overheen gieten.
07.00 uur  plm. 50 gram brokjes (25-50 gram  per keer)
12.00 uur   plm. 50 gram brokjes (25-50 gram per keer)
16.30 uur   plm. 50 gram brokjes (25-50 gram per keer )
21.30 uur    plm. 50 gram brokjes  (25-50 gram per keer)
Als de pup 3 maanden oud is mag de voeding van 21.30 weggehaald worden.
De hoeveelheid dan over 3 maaltijden verdelen. (voor de hoeveelheid zie de richtlijnen op de zak voer)
Met een half jaar de voeding van 12.00 uur weghalen.
Tevens met een half jaar overgaan op Adult of Junior.  De Junior niet langer dan een jaar geven
(leeftijd van de pup)
Altijd vers water beschikbaar stellen.